No sé ni per on començar i diria que tampoc han passat tants dies... En fi, que em deixen entrar al Brasil sense cap problema, no em demanen ni vol de tornada, ni extractes bancaris ni targetes de crèdit. De fet, no vaig ni veure la frontera que anava ben dormida dins el bus. Vols i més vols i arribo a Belém, la capital de l'Estat de Parà i una de les ciutats més grans de la regió nord del país, situada just uns quilòmetres abans d'on l'Amazones arriba al mar. Primeres impressions bones: hi ha places boniques, avingudes plenes de mangueres (es diu així l'arbre que dóna mangos?), bars a primera línia de riu per a veure les postes de sol... L'únic problema és que hi fa una calor asfixiant, ja cal que tinguis un ventilador aprop si vols sobreviure. I no només calor, cada dia plou, hi ha una hora de pluja intensa que sol ser al voltant de les 2 del migida, tot i que essent Brasil, sempre cal donar un marge de 2 hores amunt, 2 hores avall.

Dedico els primers dies a voltar una mica per la ciutat, conèixer la Plaça República (molt aprop d'on estic instal.lada), el mercat Ver-o-Peso i les seves olors a fruites exòtiques i fresques, la plaça do Carmo i a deixar-me perdre. Un cop més, m'adono que aquesta ciutat també es caracteritza pels grans contrasts, ja que només un carrer paral·lel a qualsevol avinguda comercial et trobes amb carrers bruts, foscs, amb gent dormint al carrer i moltes imatges de pobresa. Per sort no he tingut cap mala experiència a la ciutat, però tothom i especialment els brasilenys no paren de parlar de tots els perills de la ciutat, alguns inclús massa! Fins i tot els policies, que un dia ens van fer d'escorta fins a una botiga perquè deien que soles no hi podíem anar.

Un del dies em re-trobo amb l'Ellinor, una sueca que vaig conèixer a La Paz i que per mala sort vam passar pocs dies juntes, però hem mantingut el contacte i ens hem retrobat aquí. És un plaer compartir el temps amb ella, les seves ganes de viatjar i riure s'encomanen! Ella és periodista i està escrivint un llibre sobre la filosofia i els sentiments de tot viatge, i em sembla que em dedicarà un capítol, que aquests dies hem viscut moltes coses juntes. En fi, que amb ella i altres amics vam anar a passar un dia a l'illa de Cumbu, molt aprop de la ciutat i on en comptes de carrers hi ha rius i totes les cases estan construïdes sobre d'aquest. Va ser justament en aquesta illa on vam conèixer algú que canviarà el rumb dels nostres viatges, però ja us ho explicaré més endavant.


Però a Belém hi he vingut pel Fòrum Social Mundial, un esdeveniment que té lloc cada any i que la teoria diu que és un espai de contacte pel debat, reflexió i formulació de propostes entre organitzacions que pretenen construir un món més solidari, democràtic i just. Al Fòrum hi han participat més de 100.000 persones, es van celebrar més de 2.500 activitats, i hi han assistit més de 4.000 periodistes, tot això per mostrar que no és un cafè de barri. No vull criticar perquè encara no he reflexionat massa, però tot i certa desorganització i problemes característics de qualsevol esdeveniment d'aquesta envergadura, tan els organitzadors com els participants estan contents, així que segur haurà servit.

Després de passar la setmana de reunions, va arribar el dia en què començava el Fòrum! Jo era voluntària responsable de tres carpes, calia estar pendent de qualsevol contratemps o imprevist que pogués aparèixer per a intentar solventar-lo. Em van necessitar els primers dies, després la cosa ja es va calmar i vaig poder gaudir de les activitats. Les "meves" carpes eren la de "Drets Humans", la de "Població Indígena" i la de "Drets Col·lectius dels Pobles i Nacions sense Estat", aquesta última amb una gran representació catalana (tot i que també kurda, basca, palestina, gallega...) i amb la que ràpidament em vaig identificar. Conviure de nou amb catalans, veure senyeres i estelades, i sentir a parlar de temes amb els que em sento completament identificada em va fer sentir aprop de casa. Així que bé, ja he tingut la dosi que necessitava i ja puc continuar el viatge durant un temps més!

La setmana de després del Fòrum la vaig dedicar a passejar, continuar degustant especialitats brasilenyes, bons sopars, descansar i gaudir de l'amabilitat d'aquesta gent. És el primer país que visito en aquest viatge on no parlen espanyol, però he de dir que el portuguès no és complicat, amb paciència i bones paraules ells m'entenen a mi i jo a ells. I si no sempre pots dir que sí i dedicar-los un gran somriure, normalment no corres gaires riscos. Però la dificultat apareix quan per exemple demanes un suc: "Un suco por favor!" i et pregunten de què el vols: abacaxi, acerola, goiaba, maracujá, muruci, taperebá, cupuaçú, graviola, morango... La sort és que tots són boníssims!

I ara toca parlar del "després" del Fòrum. El dia que vam anar a l'illa amb l'Ellinor vam conèixer un noi francès, li vam preguntar on vivia i va assenyalar un veler. Va explicar que amb 10 anys el seu pare es va comprar un veler i van aprendre a navegar junts, i és des d'aquell dia que ell va dir que en volia tenir un, això es va convertir en el seu somni. Només té 21 anys i ja l'ha aconseguit, va comprar un veler i es va decidir a creuar l'Atlàntic, ara té previst endinsar-se a l'Amazones... Amb l'Ellinor vam començar a mirar-nos des del primer moment, a fer cares rares, picar l'ullet i a fer-nos fotos amb la nostra "futura casa"... Tot estava a l'aire, però ens vam decidir a preguntar-li si hi volia més gent. La resposta va ser simple i clara: "Estic complint un somni i m'encanta compartir-lo amb gent: Benvingudes a bord!". La sueca ho veia claríssim, jo no tant... Però l'Emmanuel va dir que ens esperaria tota la setmana fins que acabés el Fòrum, així que ja no hi havia tornada enrera, ens n'anem de dret a l'Amazones!

Però les il.lusions a vegades són perilloses i cal ser prudents i responsables. Tothom i especialment els brasilenys vam començar a dir-nos que era molt perillós, que hi ha pirates, que hi ha traficants de droga, que els indígenes es poden sentir molt atrets per a dues noies tan blanques (si jo ho sóc, imagineu-vos l'Ellinor!), que hi ha mosquits i malalties tropicals, que ens hauríem de comprar una arma... No som boges, i clar que hem tingut en compte totes aquestes coses, però les dues pensem que sovint els riscos fan l'experiència més interessant i que si hem de ser negatives estaríem cada una a casa nostra i no pas voltant món.

En fi, que tot i que la meva intenció després de Bélem era anar a passar el Carnaval a Recife he fet un canvi de rumb i l'Amazones m'ha convençut. Com a experta a trobar justificacions a les decisions preses, he pensat que de fet el Carnaval es tracte simplement de molta festa, que inclou ballar (encara tinc pendent perfeccionar el meu estil), sortir fins les tantes i beure molt (dues caipirinyes em deixen kao i el dia següent morta, ho tinc comprovat). Així que aquest cop prefereixo optar per l'aventura que se m'ha creuat inesperadament. A més, anar cap a la costa brasilenya em feia pensar massa en tornar cap a casa, anar amunt em fa contemplar més opcions.

No sé si us ho havia comentat o si ho havíeu intuït, però el fet és que des de Buenos Aires que arrossegava una crisi. Sí, la famosa crisi dels 6 mesos de tot viatger (i que jo assegurava que a mi no m'arribaria) que et fa replantejar el tornar o continuar, el canviar la forma o seguir a tope.. En el meu cas, he vist que he estat viatjant massa ràpid, amb molta il.lusió durant els primers mesos, però que ha arribat a cansar-me en aquests darrers temps, tot i que no m'ha arribat a convèncer per tornar. Però he carregat piles, he superat la crisi, he tancat algunes portes i estic començant una nova etapa, amb noves il.lusions i expectatives. Així que estic motivada de nou, tinc ganes de creuar l'Amazones i de trobar un lloc on assentar-me, necessito estar una mica quieta i, qui sap, potser trobar algun projecte que em permeti viure en un mateix lloc durant un temps i així conèixer un país més profundament. Quan sàpiga el què i on ja us ho faré saber!

23 comentaris:

JORDI QUELLOS LLOBET ha dit...

Eiva beti!!! hi han opurtunitats que no es poden deixar passar!!! Pujar a aquest vaixell no es podia ni dubtar-ho!!! Ben fet campiona!!! Tinguens informats! I si veus fletxes volaian, ja saps, cap a dins!

Anònim ha dit...

Ànims i endevant les atxes!!!

Vier ha dit...

Caram, noia, quina enveja. Això del Fòrum ha de ser una passada, i la idea del veler també sona de puta mare. Molta sort amb tot el que t'espera!

Per cert, l'arbre del mango és el mango, encara que manguera fa més gràcia :)

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

bowling green ohio dating [url=http://loveepicentre.com/]israel free dating[/url] free dating sim games http://loveepicentre.com/ equestrian dating

Anònim ha dit...

auto dvd installation marietta kennesaw georgia [url=http://www.cardvdplanet.com/?action=users]auto dvd[/url] cathedral city auto audio products http://www.cardvdplanet.com/4-3-inch-tft-touch-screen-dvd-player-car0077--discount-price68.html car audio 1995 infiniti j30
auto dvd video [url=http://www.cardvdplanet.com/7-inch-led-touch-screen-car-dvd-player-with--discount-price27.html]auto audio for sale[/url] chrysler concorder factory car audio amplifier http://www.cardvdplanet.com/all-region-7-inch-tft-lcd-touchscreen-dvd-with--discount-price110.html discount auto dvd player
install auto dvd player [url=http://www.cardvdplanet.com/7-inch-display-car-dvd-player-touchscreen--discount-price22.html]hyundai car audio system[/url] hyundai car audio system http://www.cardvdplanet.com/1-din-large-screen-online-store5.html car audio 1995 infiniti j30

Anònim ha dit...

Actually. You will not prompt to me, where I can find more information on this question?

Anònim ha dit...

smoking moldy marijuana mycotoxins [url=http://usadrugstoretoday.com/products/atrovent.htm]atrovent[/url] dermatologist exam penis http://usadrugstoretoday.com/products/diabecon.htm orgasm free trailers http://usadrugstoretoday.com/categories/hypnotherapie.htm
creaking door syndrome [url=http://usadrugstoretoday.com/catalogue/f.htm]No prescription online pharmacy[/url] fetus normal heart rate [url=http://usadrugstoretoday.com/products/altace.htm]vitamin d facts[/url]

Anònim ha dit...

http://online-health.in/beconase/side-effects-of-beconase-nasal-spray
[url=http://online-health.in/antibiotics/what-antibiotics-are-used-to-treat-syplius]levitra com[/url] becoming a drug and alcohol counsellor [url=http://online-health.in/benazepril/drug-interactions-benazepril-and-loratadine]drug interactions benazepril and loratadine[/url]
drug wallpapers http://online-health.in/avalide/avalide-feline-renal
[url=http://online-health.in/avalide/weight-loss-avalide]brain hemmorhage and statin drugs[/url] relationship between drugs and crime [url=http://online-health.in/angina/prinzmetal-angina-treatment]prinzmetal angina treatment[/url]
legalization of drugs would result in less crime http://online-health.in/atomoxetine
[url=http://online-health.in/bicalutamide/casodex-bicalutamide-nebraska]cialis generic minuteviagracom viagra[/url] herbal alternative viagra levitra herb [url=http://online-health.in/aspirin/natural-substitute-for-aspirin]natural substitute for aspirin[/url] highest drug and crime [url=http://online-health.in/atarax/atarax-information]atarax information[/url]

Anònim ha dit...

cheap travel insurance miami http://wikitravel.in/tours/self-guided-tours-of-italy photo on go travel mug
[url=http://wikitravel.in/airline/airline-emergency-management-job]travel edinborough[/url] bling travel mugs [url=http://wikitravel.in/disneyland/disneyland-parking-garage-cost]disneyland parking garage cost[/url]
airplane travel with a pacemaker http://wikitravel.in/lufthansa/spectrolab-boeing
[url=http://wikitravel.in/plane-tickets/military-discounted-plane-tickets]travel trunk drawers table[/url] travel deals florida [url=http://wikitravel.in/tourism/define-tourism-sector]define tourism sector[/url]
jamaica travel reviews http://wikitravel.in/cruises/mississppi-riverboat-cruises holladay travel [url=http://wikitravel.in/motel/sea-horse-motel-key-west]sea horse motel key west[/url]

Anònim ha dit...

interior designer paint http://topcitystyle.com/prada-shirts-brand10.html lauren blunt uva [url=http://topcitystyle.com/34-jeans-size25.html]history of chanel strore[/url] old fashion borders
http://topcitystyle.com/v8-jeans-classic-denim-brand120.html cheap workout clothes [url=http://topcitystyle.com/red-black-accessories-color39.html]revealing fashions[/url]

Anònim ha dit...

rush hour 3 full movie [url=http://worldmovs.co.cc/full_version-rush-hour-3/16874database/]Rush Hour 3[/url] john holmes movie trailer [url=http://worldmovs.co.cc/full_version-deal/6482database/]Deal[/url]
lakshya online movie [url=http://full-length-movies.com/dvd-quality-movie-ken-burns---the-west---2---empire-upon-the-trails--1806---1848-/13883database/]Ken Burns - The West - 2 - Empire Upon The Trails (1806 - 1848)[/url] katie prise sex movie [url=http://worldmovs.co.cc/full_version-air-guitar-nation/23429database/]Air Guitar Nation[/url]
charlie sheen hte movie star [url=http://worldmovs.co.cc/full_version-art-of-the-devil/22022database/]Art Of The Devil[/url] in her shoes movie [url=http://worldmovs.co.cc/full_version-mimmi-mojje/3667database/]Mimmi Mojje[/url]
private strip movie [url=http://full-length-movies.com/dvd-quality-movie-hitman/14407database/]Hitman[/url] movie free adults [url=http://full-length-movies.com/dvd-quality-movie-el-ultimatum-de-bourne/22076database/]El Ultimatum De Bourne[/url]

Anònim ha dit...

designer jeans http://www.thefashionhouse.us/emilio-pucci-firenze-outwear-brand121.html who makeseditions clothes [url=http://www.thefashionhouse.us/barbour-brand101.html]magna high fashion bicycle[/url] clothes holiday shopping
http://www.thefashionhouse.us/white-red-pink-shirts-color108.html designer puppies schnauzer yorkie [url=http://www.thefashionhouse.us/navy-blue-brown-shirts-color214.html]make your own brake shoes[/url]

Anònim ha dit...

http://xwv.in/ivermectin/demodectic/mange/and/ivermectin
[url=http://xwv.in/osteoporosis/osteoporosis/natural/treatment]drug identifcation[/url] info on the drug byetta [url=http://xwv.in/kidneys/ct/scan/of/abdomen/and/kidneys]ct scan of abdomen and kidneys[/url]
stanford hiv drug resistance database http://xwv.in/pantoprazole/pantoprazole/development
[url=http://xwv.in/xanax/ambien/re/vs/xanax]compounding supplies and pharmacy[/url] discount generic viagra panama [url=http://xwv.in/oxcarbazepine/overdose/on/oxcarbazepine]overdose on oxcarbazepine[/url]
physcadelic drugs http://xwv.in/naproxen/use/for/naproxen
[url=http://xwv.in/mysoline/increased/salivation/mysoline]pharmacy schools in new york[/url] flashing drug urine samples under federal law [url=http://xwv.in/isotretinoin/inflammatory/bowel/disease/and/isotretinoin]inflammatory bowel disease and isotretinoin[/url] columbian drug cartels [url=http://xwv.in/paroxetine/paroxetine/overnight/delivery]paroxetine overnight delivery[/url]

Anònim ha dit...

history of sports gambling http://wqm.in/jackpot_online-jackpot leisure lady casino
[url=http://wqm.in/poker-online_poker-rng]state fair bingo game[/url] casino management online [url=http://wqm.in/online-casino_showboat-hotel-and-casino-atlantic-city-new-jersey]showboat hotel and casino atlantic city new jersey[/url]
beltara casinos http://wqm.in/online-casino_online-vegas-casino
[url=http://wqm.in/baccarat_baccarat-crystal-cats]pink poodle bingo[/url] basic strategy blackjack [url=http://wqm.in/jackpot_jackpot-winnen]jackpot winnen[/url]
joker stumble card site http://wqm.in/lottery hoosier state lottery [url=http://wqm.in/gambling-online_online-gambling-for-american-players]online gambling for american players[/url]

Anònim ha dit...

http://jqz.in/prostatitis/prostatitis-harvey-diamond
[url=http://jqz.in/proscar/propecia-proscar]missouri scholarship pharmacy[/url] generic cialis united states overnight [url=http://jqz.in/paroxetine/paroxetine-viagra]paroxetine viagra[/url]
types of drugs youth http://jqz.in/phosphatidylserine/adhd-and-phosphatidylserine
[url=http://jqz.in/penicillin/penicillin-substitute]levitra glaxosmithkline[/url] womens health des moines iowa [url=http://jqz.in/cialis/cialis-cialis-drug-generic-generic-generic-pill-softtabs]cialis cialis drug generic generic generic pill softtabs[/url]
drugs for erectile dysfunction http://jqz.in/permethrin
[url=http://jqz.in/proventil/fda-proventil-hfa]drug test high[/url] pharmacy at wegamns in newark [url=http://jqz.in/perindopril/perindopril-in-diabetes-nephropathy]perindopril in diabetes nephropathy[/url] methylprednisolone drug interactions [url=http://jqz.in/pharma]pharma[/url]

Anònim ha dit...

movie camera repair [url=http://moviestrawberry.com/films/film_double_parked/]double parked[/url] movie tits http://moviestrawberry.com/hqmoviesbygenres/download-genre_thriller-movies/?page=10 batman forever download movie
lancaster pa movie times [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_bourne_identity/]the bourne identity[/url] trapeze movie http://moviestrawberry.com/films/film_transformers/ light of my life movie
florence movie theaters sc [url=http://moviestrawberry.com/films/film_addicted_to_love/]addicted to love[/url] fleshlight movie
perfect mother the movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_last_boy_scout/]the last boy scout[/url] pirates of the caribbean movie pictures http://moviestrawberry.com/films/film_amistad/ ben 10 movie
movie armageddon [url=http://moviestrawberry.com/films/film_some_like_it_hot/]some like it hot[/url] larry the cable guy movie list http://moviestrawberry.com/films/film_the_late_late_show_with_craig_ferguson/ pop star movie

Anònim ha dit...

bhagana movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_popeye/]popeye[/url] birds of prey movie http://moviestrawberry.com/films/film_justice_be_damned/ heritage movie theatre
images of jigsaw from the movie saw [url=http://moviestrawberry.com/films/film_death_hunt/]death hunt[/url] princess diana conspiracy movie http://moviestrawberry.com/hqmoviesbycountry/country_uk/?page=8 cast movie grind house
alexander the great movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_driver/]the driver[/url] crow movie pics
white fang 2 movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_accidental_husband/]the accidental husband[/url] movie times upper east side http://moviestrawberry.com/films/film_run_silent_run_deep/ narnia caspian movie
movie park caneva [url=http://moviestrawberry.com/films/film_la_linea/]la linea[/url] new outdoor movie http://moviestrawberry.com/films/film_the_ringer/ bollywood movie corporatelaunches drink

Anònim ha dit...

anger management movie hot [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_manchurian_candidate/]the manchurian candidate[/url] movie big piano http://moviestrawberry.com/hqmoviesbygenres/download-genre_short-movies/ breach movie review
the movie toots 68125 [url=http://moviestrawberry.com/films/film_sliver/]sliver[/url] burlington vt movie theater http://moviestrawberry.com/hqmoviesbygenres/download-genre_adventure-movies/?page=26 harry potter the movie 5
memorable movie lines [url=http://moviestrawberry.com/films/film_direct_contact/]direct contact[/url] buffalo creek movie cinema 6
fraternity row movie buy [url=http://moviestrawberry.com/films/film_simply_irresistible/]simply irresistible[/url] play movie with microsoft software for xp http://moviestrawberry.com/films/film_thunderheart/ movie stunts and effects lost activation code
movie jeckle and hyde together again [url=http://moviestrawberry.com/films/film_set_it_off/]set it off[/url] free movie videos http://moviestrawberry.com/films/film_the_wiggles_pop_go_the_wiggles/ crest cinema ii clinton mo movie theatre

Anònim ha dit...

the simpson movie torrent [url=http://moviestrawberry.com/films/film_second_life/]second life[/url] free movie clips to teach students soical interation http://moviestrawberry.com/films/film_carrie/ movie alfie
superbad fll movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_riding_in_cars_with_boys/]riding in cars with boys[/url] movie 3d cincinnati http://moviestrawberry.com/films/film_p_rymmen_med_pippi_lngstrump/ movie entertainment report
movie share [url=http://moviestrawberry.com/films/film_a_good_woman/]a good woman[/url] movie maniacs freddy
titus movie review [url=http://moviestrawberry.com/films/film_eyes_in_the_night/]eyes in the night[/url] bloodsucker movie cast http://moviestrawberry.com/films/film_harpers_island/ jokes about gone with the wind movie
movie my cousin vinny [url=http://moviestrawberry.com/films/film_silent_venom/]silent venom[/url] pull down movie screens http://moviestrawberry.com/films/film_presto/ movie with alica keys

Anònim ha dit...

Download Crazy Frog Mp3 (9)
[url=http://danceplatform.net/artist528868/dj-sanny-feat-agata/1/]Download Dj Sanny Feat Agata Mp3[/url] (1) http://danceplatform.net/artist114846/666/1/ - Download 666 Mp3 (11) http://danceplatform.net/artist541426/t-ryker/1/ - Download T-Ryker Mp3 (1) http://danceplatform.net/artist319442/camiel/1/ - Download Camiel Mp3 (2) [url=http://danceplatform.net/artist249421/4-strings-feat-tina-cousins/1/]Download 4 strings feat tina cousins Mp3[/url] (3) http://danceplatform.net/artist250618/jens-o/1/ - Download Jens O Mp3 (5) http://danceplatform.net/artist401797/energy-92-7-fm/1/ - Download Energy 92.7 Fm Mp3 (1) [url=http://danceplatform.net/artist303104/trentemoeller/1/]Download Trentemoeller Mp3[/url] (5) Download Chk Chk Chk (!!!) Mp3 (5) [url=http://danceplatform.net/artist233818/and-jason-nevins-we-like-to-/1/]Download And-Jason-Nevins - We-Like-To- Mp3[/url] (1) [url=http://danceplatform.net/artist333372/nosliw/1/]Download Nosliw Mp3[/url] (4) Download Paul Van Dyk Mp3 (63) [url=http://danceplatform.net/artist113446/michael-jackson/1/]Download Michael Jackson Mp3[/url] (50) http://danceplatform.net/artist263932/neotropic/1/ - Download Neotropic Mp3 (4) [url=http://danceplatform.net/artist522659/gaetano-dj-vs-dpj-feat-kate/1/]Download Gaetano Dj Vs Dpj Feat Kate Mp3[/url] (1)

Anònim ha dit...

Medicines Obtained From Fruits

[url=http://www.hurondentalassociates.com/]buy generic propecia[/url]
You would know because every man that tried it would tell his friends.
http://www.hurondentalassociates.com/ - propecia price

Anònim ha dit...

1721.....90967